Before & After: Wooster Street

The Dixon Projects team helps a SoHo homeowner transform his newly-acquired loft from a dark and dated cavern to a bright showplace with a clean, chic aesthetic.

Exterior-1.jpg

While its sunny great room and fabulous SoHo location were unbeatable, the rest of this delipidated loft suffered from a lack of windows and a layout divided into a rabbit warren of dark rooms. Damaged finishes and outdated fixtures were the norm, and the home's position atop an active retail store and within the SoHo-Cast Iron Historic District added extra layers of challenges for the renovation ahead.

Before.jpgAfter.jpg

Inspired by both his Australian roots and the city he now calls home, the client envisioned a space that captured Australia’s beachy, airy vibe with a dash of New York City's modern-industrial feel. The team's marching orders were to maximize sunlight and living space, while preserving the home’s loft-like features and unique architectural details.

After stripping the home of all things drab and outdated, custom glass and blackened steel elements were incorporated throughout. The materials choice was deliberate: Glass partitions were used in place of solid walls to allow a free flow of light, while the blackened steel accents pay homage to the neighborhood's historic industrial roots. Two bedrooms are surrounded in the distinctive glass walls — long draperies provide privacy — while above, private mezzanine level landings feature glass handrails.

The light and airy double-height master suite now boasts clean lines, a built-in gas fireplace and a large custom closet concealed behind a feature wall. The massive master bathroom, meanwhile, has eschewed its 1970s "Harvest Gold" shower and sink for a sleek white oak double vanity, glass-enclosed rain shower and freestanding tub.

Windows Before.jpgWindows After.jpg

X